Švédsko na MS zdolalo Švajčiarsko v osemfinále, rozhodol Forsberg

03.07.2018 Celý región

Petrohrad 3. júla (TASR) - Futbalisti Švédska zvíťazili v utorňajšom stretnutí osemfinále MS 2018 v Petrohrade nad Švajčiarmi 1:0 a postúpili medzi najlepšiu osmičku. O výsledku rozhodla tečovaná strela Emila Forsberga po vyše hodine hry. Švédsko narazí vo štvrťfinále v sobotu 7. júla o 16.00 h SELČ v Samare na víťaza záverečného zápasu osemfinále medzi Kolumbiou a Anglickom (20.00).

Švédsko je vo štvrťfinále po prvý raz od MS 1994, keď skončilo tretie. Švajčiarsko sa do tejto fázy neprebojovalo od domáceho šampionátu v roku 1954.

Osemfinále:

Švédsko - Švajčiarsko 1:0 (0:0)
Gól: 66. Forsberg. ŽK: Lustig - Behrami, Xhaka, ČK: 90.+4 Lang (Švaj.). Rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slov.), 64.042 divákov

Švédsko: Olsen - Lustig (82. Krafth), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg (82. Olsson) - Berg (90.+1 Kiese Thelin), Toivonen

Švajčiarsko: Sommer - Lang, Djourou, Akanji, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri, Džemaili (73. Seferovič), Zuber (73. Embolo) - Drmič


Švédi si vypracovali prvú šancu v 8. minúte, po priťuknutí Toivonena však Berg napálil loptu v dobrej pozícii mimo. Vzápätí zle rozohral švajčiarsky brankár Sommer a Berg sa ocitol v ďalšej príležitosti, tentoraz jeho pokus zblokoval Akanji a dorážka Ekdala preletela nad. Švajčiari mali v úvode pod vplyvom aktívneho švédskeho napádania problém zakladať nebezpečné akcie, pohrozili jedine centre Shaqiriho ľavačkou. Väčšie možnosti boli na strane Švédska, po takmer polhodine hry síce Berg zakončil z náročnej pozície, ale vyrovnal sa s ňou a bolo z toho najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu, strelu s námahou vyrazil Sommer. Skóre však mohlo otvoriť aj Švajčiarsko, no Džemaili nezužitkoval ukážkovú spoluprácu so Zuberom. Minúty pred prestávkou patrili opäť Švédom, najprv Forsbergov tečovaný priamy kop skončil tesne mimo a potom Ekdal vo veľkej príležitosti neusmernil loptu na bránku.

Po zmene strán mali prvý ofenzívny náznak Švédi, ale Švajčiari sa potom usadili okolo súperovej šestnástky vďaka sérii rohových kopov. Z niekoľkých centrovaných lôpt do pokutového územia však nič nevyťažili a iniciatívu prebrali Švédi. Ich snahe chýbali strelecké pokusy, odhodlal sa až Forsberg v 66. minúte a Akanji tečoval loptu za chrbát Sommera. Švajčiari zareagovali, na trávnik prišli k Drmičovi ďalší útočníci Embolo a Seferovič. Do šestnástky okamžite začali lietať nebezpečné centre najmä v podaní Shaqiriho, Švajčiari sa po nich dostali k zakončeniu, no mali problém vypracovať si čistú pozíciu. Najbližšie k vyrovnaniu bol Seferovič, Olsen si však poradil s jeho hlavičkou. Švédi sa ubránili tlaku a v nadstavenom čase mohli zvýšiť z protiútoku. Olsson sa rútil sám na bránku, keď ho zozadu fauloval Lang. Ten dostal červenú kartu, po konzultácii s videoasistentom zmenil hlavný rozhodca verdikt z jedenástky na priamy kop, z ktorého Toivonen neskóroval. Švajčiarom už na ďalší útok nezostal čas a Švédom stačil jediný gól Forsberga na postup do štvrťfinále.

Hlasy po zápase (zdroje: DPA, fifa.com):

Janne Andersson, tréner Švédska: "Moji zverenci pracovali počas celého zápasu spoločne ako tím. Som nadšený z ich výkonu. Som taký nadšený, že môžem sotva rozprávať. Bolo neuveriteľné, keď fanúšikovia skandovali moje meno, ale futbal je o kolektíve. Tvrdo pracujeme jeden za druhého, úspech sme si vydreli. Musím sa rýchlo preorientovať na nasledujúci duel, ktorý je na programe už v sobotu. Ešte nie sme úplne spokojní, chceme zvíťaziť opäť, takže plnou parou vpred."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Sme trpko sklamaní, chceli sme dosiahnuť viac. Zároveň však gratulujeme Švédsku, ktoré sa zameralo na svoje silné stránky a stačilo mu to. Keď sa dostanú do vedenia, je nesmierne náročné zlomiť ich obranu. Nepodali sme dostatočne dobrý výkon, niečo nám chýbalo. Švédi to neuľahčili nikomu na šampionáte. V posledných desiatich, pätnástich minútach sme hrali lepšie, no nestačilo to."

Emil Forsberg, autor gólu Švédska a Hráč zápasu: "Švédsko ma v utorok potrebovalo a ja som mu bol k dispozícii. Máme fantastické mužstvo a tento moment je úžasný. O takýchto okamihoch snívate. Švajčiarsku sme nedovolili veľa príležitostí. Pokiaľ hráme správne, vieme zabrať v obrane aj útoku. Štvrťfinálová účasť dokazuje, že niečo robíme dobre."

Steven Zuber, stredopoliar Švajčiarska: "Pochopiteľne, som sklamaný z výsledku. Naša hra nebola zlá, ale nemali sme šťastie pred bránkou. Dostali sme sa do nebezpečných možností, tie však nedopadli v náš prospech."
 
 
 

Vyberte región